Sanger

JJ PAULO

"Målet med min pizza er at give den samme følelse, som jeg giver til mine koncerter; et stykke af Afrika"

Joram Johan Paulo

JJ Paulo har med sin afrikanske musikgenre afrobeats, og sin danske opvækst i Silkeborg, formået at sammensmelte to kulturer. Hans musik er et produkt af ham selv. Sangtekster, der blandt andet er inspireret af hans opvækst som en mørk ung mand i Silkeborg, tilsat afrikanske beats, som man ikke kan lade være med at bevæge sig til. Musikken er skrevet til unge mennesker som ham selv, fordi han nu ved, at han er blevet det forbillede, han manglede som barn.

På en grå tirsdag i starten af marts i fotostudiet Daydream Studio på Østerbro, lyste JJ Paulo hele rummet op med sin gode energi, selvtillid og empati. Da han trådte indenfor, gik det på symbolsk vis fra at være gråt, til at solstrålerne stod ind gennem de store vinduespartier.  

JJ Paulos navn er en kultursammensmeltning af det danske og tanzaniske; Joram Johan Paulo. Han har altid lavet musik, og han har altid danset. Hans opvækst i Silkeborg har ikke været som den traditionelle Silkeborgensers. Han er vokset op i den midtjyske by med kulturen fra sine tanzaniske forældre. En tanzanisk sukuma-kultur, hvor dansen var sproget, og hvor et ’hej’ oversættes til en flydende dansebevægelse, der går gennem hver enkelt del af kroppen. Og når de danske ord nogle gange ikke var nok, kommunikerede han gennem sin sukuma-kultur ved at bruge sin sukuma-dans. Og gennem dansen talte Joram flydende.

JJ PAULO -
JJ PAULO -
JJ PAULO -
JJ PAULO -
JJ PAULO -

 ”Det er fedt at få lov til at være den, der kan være fortaler for, at der er en ny genre, der kan blive anerkendt i Danmark.” 

JJ Paulo laver afrikansk musik, han beskriver som: ”Musik man vrikker sin numse til.” Men gennem sin karriere har Joram flere gange oplevet at få påsat et musiklabel, der ikke stemte overens med den musik, som han egentlig lavede. Han er blevet sat i kategorierne lige fra rap til hiphop og reggae. Labels der langt fra er afrobeats. Men Joram bliver drevet af, at han gør en forskel for musikken i Danmark, og han er stolt af at have været med til at skubbe til den danske musikscene, og fået sin egen genre på landkortet.  

 ”Jeg er en succesfuld mørk, afrikansk, jysk mand – det er jeg ikke i tvivl om.” 

Til spørgsmålet om hvordan det er for Joram at sidde i studiet med alle sine bedrifter og oplevelser gennem det sidste år, svarer han, at han ikke tvivler på sin succes. Til trods for den store selvtillid er Joram alt andet end arrogant. Han formår nemlig at skinne igennem med sin ydmyghed, empati og taknemmelighed for, at den danske befolkning har taget hans afrikanske musik og kultur til sig.  

”Tro på dig selv, vær modig.
Og kom hellere galt afsted end slet ikke afsted.” 

Og hvor kommer hans selvtillid så fra? Der var ikke mange der troede på Joram, da han var yngre. Så med tanken om, at hvis ikke han troede på sig selv, så var der ingen der gjorde det, begyndte han at tro på sig selv. Gennem årene prøvede han at bygge sig selv op. Han kunne stå foran spejlet og kigge sig selv dybt i øjnene og sige: ”Du kan altså godt, Joram. Du laver pissegod musik.” Og hen ad vejen er det smittet af på ham og hans publikum. Hans selvtillid kommer også fra hans sukumakultur. Han var et wonderkid til at danse og performe, og kulturen er, ifølge Joram, præget af, at man skal tage sin plads – meget modsat de oplevelser, som Joram har om den danske kultur, hvor der nemt opstår en ”undskyld-jeg-er-her”-tendens. Og ud af det blå vender Joram blikket mod kameraet og siger med en fast stemme: 

 ”Det er okay, at du synes, du er pissegod til noget, uden at det betyder, at andre er dårlige.”

JJ Paulo har valgt at støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Congo med sin pizza. Joram var tydeligt berørt af situationen i Congo, da landet ikke er langt fra Tanzania, hvor han selv er fra, og hvor en stor del af hans familie stadig bor. Han uddyber samarbejdet med Frankies: ”Det er et kæmpe privilegium for mig, at jeg er kommet i en position, hvor jeg kan gøre en forskel.” 

Afslutningsvis havde Joram en opfordring til alle som skal spise hans pizza:  

”Spis den her pizza med hænderne, for det er sådan vi gør i Tanzania, og den her pizza har fået kys af Tanzania.” 

JJ Paulo står bag den nyeste udgave af More Than Pizza med mozzarella, oksekød, cherrytomater, kachumbari, salt og olivenolie.    

For hver solgte pizza sender vi 25 kr. til Folkekirkens Nødhjælps arbejde mod den humanitære krise i Congo.